Suomen Tutkimus Tieto
Image default
Uutiset

Teinin itsemurha: Onko lapsesi vaarassa?

Verkkosyötteitä tai kansallisia uutisia tarkasteltaessa voi odottaa löytävänsä masentavia uutisia, mutta viime kuukausina itsemurhaa tekevien teini-ikäisten tarinoiden lisääntyminen on saanut ihmiset ympäri maata järkyttyneeksi ja surulliseksi. Viimeaikaiset tapahtumat, jotka liittyvät lupaavan muusikon ja Rutgersin opiskelijoiden Tyler Clementin kuolemaan, ovat inspiroineet ystäviä ja jopa julkkiksia vaatimaan julkisesti tapaa estää tulevia tarpeettomia kuolemantapauksia. Muutamalla Ellen DeGeneresiä näistä viimeaikaisista itsemurhista puhuttaessa, kun yksi teini tappaa itsensä, se on tragedia, kun useat tekevät, se on kriisi.

Teini-ikäisen vanhempana saatat pystyä tuntemaan empatiaa lapsellesi, sillä hän on elänyt kiusallisia vuosia ja sen, mikä tuolloin näytti kohtuuttomalta stressiltä. Nuoret ovat 10-vuotiaasta yliopistoon asti eriasteisten paineiden alaisina – halu menestyä koulussa, halu tulla hyväksytyiksi ikätovereidensa keskuudessa sekä tavoitteet menestyä urheilussa ja musiikissa sekä muut intohimot. Kun asiat eivät näytä menevän haluamallaan tavalla, masennus voi saada jotkut uskomaan, että ainoa ratkaisu on irtautua pysyvästi tilanteesta ja elämästä.

Teini-ikäisten itsemurhien ehkäisemiseksi on tärkeää ymmärtää, mikä saa nuoren harkitsemaan sitä, ja toimia sen mukaisesti. Jotkut tapahtumat, jotka voivat johtaa siihen, että teini riistää henkensä, ovat:

1) Jatkuva kiusaaminen. Valitettavasti viimeaikaiset uutiset ovat osoittaneet tämän käytöksen lisääntymistä. Teini-ikäiset, joita kiusataan uskonnollisen kuuluvuuden, seksuaalisen suuntautumisen, painon, taloudellisen aseman ja muiden syiden vuoksi, voivat sallia pilkkaamisen ja kuluttaa niitä. Jotkut, kuten Phoebe Prince, päättävät, ettei julmasta pilasta ole apua.

2) Masennus ja vastaavat häiriöt. Teini-ikäiset, jotka kärsivät kliinisestä masennuksesta tai muista mielenterveysongelmista, ovat yleensä suuremmassa vaarassa. Pienet ongelmat, kuten kokeen epäonnistuminen tai urheilujoukkueesta eroon jääminen, voivat ilmetä suurempina ongelmina, jotka osoittautuvat liian kestäviksi.

3) Liittymätön sairaus tai tapaturma. Jotkut teini-ikäiset, jotka selviävät onnettomuuksista ja ovat arpeutuneet tai menettävät raajan, saattavat ajatella olevansa pysyvästi vahingoittuneita tai hyödyttömiä ja valita kuoleman vammaisen elämän sijaan.

4) Ongelmia kotona. Vanhempien avioeron, taloudellisten ongelmien ja läheisen kuoleman on katsottu johtuvan joistakin teinin itse aiheutuksista. Jos esimerkiksi sisarus tai vanhempi kuolee äkillisesti, sitä seuraava masennus ja suru voivat saada ihmisen löytämään rauhan tällä tavalla.

On totta, että teini-ikäiset, jotka ovat kestäneet jonkin yllä olevista, eivät ehkä harkitse itsemurhaa, mutta jos olet huolissasi lapsesi henkisestä käyttäytymisestä, on tärkeää etsiä merkkejä ja ryhtyä toimenpiteisiin saadaksesi lapsellesi apua, jota hän tarvitsee selviytyäkseen ongelmistaan. . Joitakin huomioitavia asioita ovat:

1) Ilmeiset muutokset käyttäytymisessä kotona ja koulussa. Näyttääkö lapsesi tunnelmallisemmalta ja hiljaisemmalta? Ehkä hän on vähemmän halukas osallistumaan koulun tapahtumiin tai seurustelemaan, ja ehkä hänen arvosanansa ovat laskeneet vakavasti.

2) Kiinnostuksen menetys toimintaan. Jos lapsesi on joskus pelannut suosikkilajinsa tai -soittimensa takia, mutta ei enää harjoittele tai pelaa, tämän pitäisi vihjata, että jokin on vialla.

3) Ulkonäön muutokset. Teini-ikäinen ei ehkä ole niin huolellinen pukeutumisessa ja hoidossa tai hänellä on vähemmän ruokahalua. Tällainen itseään halventava käytös voi viitata apatiaan elämään yleensä.

4) Äärimmäinen, epätavallinen käytös ja dialogi. Kuuntele teiniäsi. Jos alat kuulla ehdotuksia, että heillä on parempi elämä ilman niitä, tai äänekkäitä toiveita kuolla, älä hylkää niitä pelkkänä ahdistuksena. Jos huomaat, että teini-ikäinen on luovuttanut arvokasta omaisuuttaan, se voi viitata ”asioiden ratkaisemiseen” ennen kuin he ryhtyvät toimiin.

Vaikka edellä mainitut merkit viittaavat muuhun käyttäytymiseen, on turvallista ryhtyä toimiin ja keskustella teini-ikäisen kanssa. Jos et saa häntä avautumaan sinulle, ota yhteyttä itsemurhien ehkäisyyn erikoistuneeseen ammattilaiseen.

Ennen kaikkea ole paikalla ja kerro lapsellesi, että häntä rakastetaan, ja hänen nyt kokemansa ongelmat häviävät ajan mittaan merkitykseltään ja vakaviltaan. Suosittu mantra kuuluu: ”itsemurha on pysyvä ratkaisu väliaikaiseen ongelmaan”. Varmista, että he tietävät sen.

Related posts

Vastuullinen pelaaminen: Ongelmapelaamisen tunnistaminen ja ehkäiseminen netissä

Nye Kato